Kontakt

Godziny pracy: pon - pt 9:00 - 17:00

Zespół

  • Maja Zabokrzycka

    Koordynator Infopunktu Nadodrze Absolwentka dziennikarstwa i public relations. Animatorka kultury i koordynator projektów. Od 2009 związana z Fundacją Dom Pokoju, […]

  • Karolina Mróz

    prezes Fundacji, koordynator zespołu, kierownik finansowy, wizjonerka. Od 2004 zawodowo związana z trzecim sektorem, od 2007 z Fundacją Dom Pokoju. […]

Kontakt

Infopunkt Nadodrze
Wrocław, ul. Władysława Łokietka 5/1
tel.: +48 883 047 310
infopunkt@lokietka5.pl

Skontaktuj się

Specjały Nadodrza

 

Specjały Nadodrza – kulinarne święto osiedla

Już 27 i 28 października będzie można spróbować 17 wyjątkowych przekąsek, które specjalnie z tej okazji przygotowali nadodrzańscy szefowie kuchni.  Każde z dań to autorska interpretacja tradycyjnych smaków przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów Polski i świata. Paluszki z dorsza w temurze, wegańska kiełbaska, gnocci buraczkowe nadziewane mascarpone, szyszka ryżowa, brownie z masłem orzechowym… Te i wiele innych, oryginalnych potraw będzie można skosztować podczas Specjałów Nadodrza w cenie 10zł za zestaw (specjał + napój).

Współczesna kuchnia nadodrzańska, tak jak i wrocławska nie jest łatwa do zdefiniowania. Jest to mieszanka różnych smaków i aromatów przywiezionych do Wrocławia przez jego nowych mieszkańców. Kuchnia nadodrzańska to kuchnia osób, które tu mieszkają, pracują i gotują, dlatego też oprócz mini burgera, naleśnika z jabłkami i cynamonem czy wegańskich racuchów będzie można spróbować australijskiego sausage rolla, włoskiego cannolo sicillano, indysjkiej masali i meksykańskiej zupy na ostro  . Potrawy, które zostały przygotowane na Specjały Nadodrza, mają oddawać wyjątkowy charakter tego rzemieślniczo-artystycznego osiedla i łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesnym akcentem.

 

Akcja Zbierz i Smakuj Nadodrze

Zachęcamy do wzięcia udziału w zabawie Zbierz i Smakuj Nadodrze!  W każdym miejscu, w którym spróbuje się Specjału Nadodrza otrzyma się specjalną pieczątkę. Jeśli zbierze się minimum 6 różnych pieczątek, wypełni się pole z danymi kontaktowymi i zostawi mapkę w ostatnim odwiedzonym miejscu, będzie można wziąć udział w losowaniu nagród. Nagrodą główną są trzy Nadodrzańskie Bony Smakosza: jeden o wartości 300zł i dwa 150 zł. Przez 3 miesiące za tę kwotę będzie można stołować się we wszystkich lokalach biorących udział w wydarzeniu.

 

Miejsca biorące udział w wydarzeniu:

 

  1. Food Think Tank [Łokietka 6] – wegańska kiełbaska. puree z pieczonych warzyw. esencjonalny sos +  herbata masala

Fundacja Food Think Tank to grupa fachowców z wielu dziedzin, która skupiła się wokół wspólnego procesu edukacji i rozwoju. Tutaj powstają też kolejne niezwykłe inicjatywy takie jak projekt kulinarny Las, lub lekcje organoleptyczne. Podczas Specjałów Nadodrza Pracownia Food Think Tank zaprezentuje zestaw idealny na jesienne dni. Wegańska kiełbaska z puree z pieczonych warzyw i esencjonalnym sosem + rozgrzewająca herbata masala = Wielka Miłość.

 

  1. Cafe Rozrusznik [ul. Cybulskiego 15] – brownie z masłem orzechowym + kawa przelewowa

Cafe Rozrusznik od sześciu lat pobudza swoją pyszną kawą całe Nadodrze. To miejsce, które pozwala na chwilę się zatrzymać, żeby ruszyć dalej. Promuje przyjazną atmosferę i lokalnych artystów, rozluźnia muzyką z winyli i osładza chwile pysznymi ciastami. Na swój specjał Cafe Rozrusznik wybrało brownie z masłem orzechowym i kawę przelewową.

 

  1. Macondo [ul. Pomorska 19] – „Moje krótkie włoskie wakacje”, czyli tiramisu + espresso

Macondo to galeria sztuki, kawiarnia, księgarnia i salon artystyczny w jednym. Można tu nasycić się sztuką, literaturą i dobrą kawą, ale także posłuchać poezji, muzyki, wziąć udział w warsztatach lub po prostu odpocząć. Tym razem Macondo zaprasza na „Krótkie włoskie wakacje” czyli chwilę wytchnienia przy espresso i tiramisu. Żeby życie było słodkie!

 

  1. Wroclov Bar [ul. Wąska 5] – – naleśnik z jabłkami i cynamonem + herbata

Bar Wroclov mieści się w hostelu o tej samej nazwie. Od niedawna działa na Nadodrzu i specjalizuje się w polskiej kuchni. Podczas kulinarnego święta osiedla, będzie można tu skosztować naleśnika z jabłkami i cynamonem podanego na ciepło z polewą karmelową oraz bitą śmietaną razem z herbatą.

 

  1. Powoli [Rydygiera 25/27] – tarta wytrawna lub słodka + herbata z malinami

Powoli to kameralna restauracja, która na co dzień serwuje proste i świeże dania. W menu, które zmienia się codziennie, zawsze znajdzie się coś dla wegetarian i wielbicieli mięsa. Podczas Specjałów Nadodrza Powoli będzie serwować tarty wszystkich smaków! Prosto z pieca: tarty wytrawne dla wegetarian i mięsożerców, jak i słodkie dla łasuchów. Napijecie się do tego gorącej herbaty z domowym sokiem z malin!

 

  1. Znasz Ich Cafe – Bistro [Rydygiera 25B] – rogal maślany z hummusem + cytrynowy napar imbirowy

Znasz Ich powstało jako kuchnia rotacyjna, w której codziennie zmieniał się szef kuchni. Z czasem przemieniło się w przytulne bistro ze śniadaniami i lunchami, w którym nigdy nie brakuje pysznych ciast ani lampki dobrego, czerwonego wina. Często odbywają się tu również wernisaże i wystawy. W ostatni weekend października specjałem Znasz Ich będą rogal maślany z lokalnej piekarni z hummusem, świeżym ogórkiem, papryczką chilli i rucolą oraz rozgrzewający autorski napar imbirowy z cytryną, miodem i miętą.

 

  1. Cafe Równik [Jedności Narodowej 47] – Krem z pieczonego buraka + napar z lipy

Cafe Równik to więcej niż zwykła kawiarnia. Wyobraź sobie miejsce, w którym każdy traktowany jest równo, a panująca atmosfera sprawia, że na chwilę zatrzymasz się. Miejsce w którym możesz napić się pysznej kawy, zjeść smaczne ciastko, a przede wszystkim spędzić czas z przyjaciółmi. Jako Specjał Nadodrza Cafe Równik wybrało krem z pieczonego buraka i napar z lipy.

 

  1. Egg Café [Jedności Narodowej 62/1A]Sausage roll serwowane z sosem + Iced tea

Egg Cafe to australijska kawiarnia na Nadodrzu. Autorką menu i pięknych fotografii wiszących na ścianach  kawiarni jest właścicielka Egg Cafe – Polka, która wróciła do kraju po wielu latach emigracji. Egg Cafe specjalizuje się w daniach, których głównym składnikiem są jajka, ale podczas Specjałów Nadodrza zaserwuje nam australijskiego klassyka: sausage rolls serwowane z sosem i szklanką iced Tea.

 

  1. Cafe Le Miracle [Jedności Narodowej 37]ciasto drożdżowe z lodowym nadzieniem piernikowym + herbata pieczone jabłko i kremowa truskawka

Le Miracle to przepyszna kawa, wyśmienite ciasta i desery, sycące bagietki, tosty i sałatki, ale przede wszystkim rodzinna atmosfera. W ten piękny jesienny weekend Le Miracle zaprosi na przepyszne ciasto drożdzowe z lodowym nadzieniem piernikowym oraz herbatę „pieczone jabłko” wraz z kremową truskawką.

 

  1. Zjedz Burgera [pl.Bema 6]– Mini burger Jędrek + autorska lemoniada z jabłek i gruszek

Zjedz Burgera specjalizuje się w burgerach i sałatkach. Jako swój nadodrzański specjał będzie serwować miniburger Jędrek w składzie: bułka, mięso wołowe 100 %, bekon, ser wędzony, sos miodowy z curry, sos pomarańczowo – żurawinowy i autorską lemoniadę z jabłek i gruszek.

 

  1. Green Bus Point [ul. Dubois 2/1a]- Wegański racuch + lemoniada lub herbata.

Green Bus to pierwsza wrocławska „fast foodownia” dla wegan i wegetarian. Do pizz, kebabów i burgerów używane są  tu produkty pochodzenia roślinnego, takie jak: ser wegański, tempeh, seitan, tofu, oraz różnego rodzaju warzywa.  Podczas Specjałów Nadodrza Green Bus po raz pierwszy zaprezentuje się w słodkiej odsłonie! Serwowany będzie pyszny, wegański racuch z dodatkami, w zestawie z lemoniadą lub ciepłą herbatą.

 

  1. Tacos Locos [ul. Cybulskiego 1a] – Jedna z czterech zup na ostro + kubek gorącej jesiennej herbaty.

Tacos Locos specjalizuje się w kuchni tex-mex, serwowane są tu meksykańskie dania oparte na rodzimych produktach i autorskich przepisach: długo marynowanych i powoli pieczonych mięsach, własnych salsach i wysokiej jakości warzywach. Podczas kulinarnego święta osiedla w jeden dzień będzie można tam spróbować wszystkich czterech pór roku. Tacos Locos zaprezentuje festiwal zup na ostro oraz kubek gorącej jesiennej herbaty.

 

  1. Pomiędzy [Dubois 2]pomidorowo fasolowy bałagan z sadzonym jajkiem i aromatycznymi przyprawami + grzane wytrawne wino z syropem własnej roboty

Pomiędzy to miejsce, gdzie rano w biegu można kupić kawę, w porze obiadowej na spokojnie poczytać gazetę, a wieczorem wypić butelkę wina z przyjaciółmi. Podczas Specjałów Nadodrza będzie można skosztować pomidorowo fasolowego balaganu z sadzonym jajkiem oraz wyraźnymi aromatycznymi przyprawami, a do tego poczęstunek grzanego wytrawnego winka z syropem własnej roboty.

 

  1. Bistro Narożnik [ul. Rydygiera 30]- paluszki z dorsza w tempurze, z kiełkami buraka i prażonym sezamem, podawane z słodko-ostrym sosem tajskim + szklaneczka hiszpańskiego piwa

Bistro Narożnik powstało jako punkt dla towarzyskich, społecznych i kulturalnych spotkań mieszkańców Nadodrza i ludzi z nim związanych. Można tu miło spędzić czas przy aromatycznej kawie, regionalnym piwie i smacznej kuchni. Tylko w Specjały Nadodrza Złota Rybka spełni Wasze 3 życzenia: pobudzi kubki smakowe, ugasi pragnienie, wprawi w dobry nastrój. Serwowane będą paluszki z dorsza w tempurze, z kiełkami buraka i prażonym sezamem, podawane z słodko-ostrym sosem tajskim oraz szklaneczka hiszpańskiego piwa

 

  1. Zenka Cafe [ul. Dubois 41] gnocchi buraczkowe nadziewane mascarpone w sosie śmietanowym z orzechami włoskimi i pietruszką +  grzane wino

Zenka Cafe działa na Nadodrzu od trzech lat. W swojej ofercie ma nie tylko obiady i lancze, ale także pyszne śniadania, które serwuje od 7 rano. Tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można tu spróbować gnocchi buraczkowego nadziewanego mascarpone w sosie śmietanowym z orzechami włoskimi i pietruszką. A to wszystko w towarzystwie aromatycznego grzanego wina!

 

  1. Ogień Pizza Rzemieślnicza [ul. Pomorska 39/1c]- cannolo siciliano z ricottą i nutellą + szot domowej kawówki

Ogień to miejsce, założone przez trójkę przyjaciół, specjalizujące się w pysznej pizzy typu neapolitańskiego wypiekanej w ceglanym piecu. Oprócz pizzy można tu również spróbować smakowitych past i sałatek. W ostatni weekend października Ogień będzie serwować cannolo siciliano z ricottą i nutellą oraz szot domowej kawówki.

 

  1. Pijna Sprawa [Dubois 4] – szyszka ryżowa kajmakowo-kakaowa + porter wBrew z kawą Etno

 

Nie masz wymówki żeby iść na miasto? Od dziś masz Pijną Sprawę na mieście! Na Specjały Nadodrza ta pierwsza we Wrocławiu (i pierwsza w Polsce!) piwiarnio-herbaciarnia ma dla was rozgrzewająco słodką propozycję. Kawowy porter wBrew z szyszkami kajmakowo-kakaowymi. Rozgrzeje i osłodzi ten jesienny weekend.

 

W każdym miejscu za specjał i napój zapłacisz tylko 10 zł!

Sprawdź jak smakuje Nadodrze!

UWAGA!

Ilość Specjałów ograniczona. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku obejścia się smakiem.

 

Print

Dowiedz się więcej: